Despre Popandaul (Spermophilus citellus) Delta Dunarii
Popandaul (Spermophilus citellus) este o mica razatoare a carei lungime nu depaseste 30 cm. Are un corp alungit, suplu, iar coada masoara 5,5-7 cm. Culoarea blanii este in general bej. Pe spate maroniul deschis se combina cu un gri-cenusiu.
Popandaul are nevoie de un habitat format din spatii largi, specifice zonelor de stepa. Traieste insa si in zona campurilor cultivate.
Traieste in colonii, insa fiecare individ are propria galerie. Acestea sunt sapate la suprafata sau in adancime, insa nu mai adanc de 1,20 m. In total, lungimea unei galerii masoara intre 8 si 10 m. Galeriile sunt intortocheate cu intrari si iesiri secrete.
Primavara, popandaul intra in rut. In aceasta perioada, masculii devin agresivi. Lupta pentru teritorii si femele. Femela naste 4-5 pui dupa o perioada de gestatie de 25-28 zile. Alaptatul dureaza 6 saptamani, iar puii ating maturitatea la 1 an.
Hrana popandailor este atat vegetala cat si animala. Consuma seminte sau cereale, dar si insecte sau vertebrate mici. Nu isi depoziteaza hrana, o pastreaza in cele doua buzunarase ale falcilor. O consuma, in siguranta, in galerie.
Popandaul este hrana principala a unor specii de pasari rapitoare protejate. De aceea, micul mamifer beneficiaza de protectie sporita.