Podul lui Dumnezeu Ponoarele


Ponoarele

5056 Vizualizări
0 Comentarii

EMBED

La graniţa dintre Mehedinţi şi Gorj se află complexul carstic Zăton – Bulba, recunoscut pentru obiectivele sale turistice, un loc încărcat de poveste. La Ponoarele, în judeţul Mehedinţi, se găseşte Podul lui Dumnezeu, o formă carstică unică în România, fiind al doilea pod natural ca mărime din Europa şi singurul din lume deschis traficului rutier. Acesta se află în centrul localităţii, în apropiere de Primărie, fiind o uriaşă arcadă de piatră peste care trece şoseaua Baia de Aramă-Drobeta Turnu Severin. El s-a format prin prăbuşirea peretelui superior al peşterii şi se impune în peisaj prin masivitate: 30 m lungime, 22m înălţime şi 9 m deschidere.
Podul poate fi admirat în toată măreţia sa din Crovul Peşterii, de unde se dezvălui deschiderea spre Valea Pragului şi structura lui etajată formată din blocuri de calcar suprapuse, supuse eroziunii şi vremuirii. Privit dinspre Valea Turcului, Podul se impune ca un arc uriaş împietrit pe sub bolta căruia se poate vedea Dealul Peşterii şi seninul cerului.
Localnicii au păstrat numeroase legende despre formarea Podului, care explică denumirea de Podul lui Dumnezeu sau Podul Uriaşilor: „lui Dumnezeu i s-a făcut milă de oamenii din Ponoarele care nu puteau trece Valea Pragului şi l-a alungat pe Diavol care se adăpostea în peştera de la Pod. A lovit Dumnezeu cu palma tavanul peşterii, acesta prăbuşindu-se peste gura ei, formând podul”.