Despre Pelicanul comun (Pelecanus onocrolatus) Delta Dunarii
Pelicanul comun (Pelecanus onocrotalus) este emblema Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, unde s-au inregistrat si 5.000 de perechi clocitoare.
Este o pasare de talie mare, in medie atinge greutatea de 11 kg. Anvergura aripilor este de 3,20 si are un cioc de pana la 45 cm.
Gusa e folosita pe post de minciog. In rut, in cazul pasarilor adulte apare o protuberanta galben-oranj deasupra fruntii.
Aripa unui pelican are remigene negre, iar restul este alb. Pe piept, penajul este galben cu reflexe roz. Pelicanul comun si-a dezvoltat un stil de zbor asemanator vulturilor. Pasarile fac scufundari in timpul hranirii in ape adanci de circa 1m.
Hranirea se face in grupuri mari de pana la 1000 de exemplare. Este o specie gregara si pescuieste impreuna cu cormoranii.
Cuibul pelicanului comun nu este elaborat. Practic, intai pasarea apasa solul cu picioarele, apoi ingramadeste fire de vegetatie uscata.
Femela depune ouale primavara, iar clocitul se face cu schimbul. Cand puii sunt mari, hrana este adusa de la distante mari.
Amenajarea artificala sau conservarea platformelor unde pelicanii cuibaresc sunt metode care asigura pe viitor perpetuarea speciei.