Casa Poporului este situata in centrul istoric si geografic al Bucurestiului, pe locul pe care se afla cartierul Uranus, ras la pamant pentru a se construi ulterior actualul Palat al Parlamentului. Printre cladirile disparute se numara Manastirea Vacaresti, Spitalul Brancovenesc, Arhivele Nationale, Stadionul Republica.

Cladirea, cu o suprafata desfasurata de 330.000 m², figureaza in "Cartea Recordurilor" la capitolul "Cladiri Administrative", pe locul 2 în lume dupa cladirea Pentagonului, iar din punct de vedere al volumului, cu cei 2.550.000 m³ ai sai, pe locul 3 în lume.

Palatul Parlamentului este si cea mai scumpa cladire administrativa din lume, cea mai recenta estimare (din 2006) fiind de aproximativ 4 miliarde de dolari. Cladirea a fost construita exclusiv cu materiale romanesti (exceptie facand usile din sala Nicolae Balcescu care sunt facute din lemn de mahon, primit in dar de catre Nicolae Ceausescu de la presedintele Zairului, Mobutu Sese Seko).

Anca Petrescu, arhitecul cladirii, a condus o echipa de 700 de arhitecti si 20.000 de oameni care au lucrat la ridicarea imensei cladiri. Palatul Parlamentului, cunoscut sub numele de "Casa Poporului" înainte de 1989, are dimensiuni de 270 de metri pe 240, 86 de metri inaltime si 92 de metri sub pamant. Are 12 niveluri la suprafata.

La Revolutie erau terminate numai cateva incaperi si exteriorul. Dupa aceasta data au continuat lucrarile pana in 1997, cand devine Palatul Parlamentului

Casa Poporului gazduieste in prezent Camera Deputatilor,  Senatul Romaniei, Muzeul national de Arta Contemporana, sediul Initiativei de Cooperare Sud-est Europeana.

Cele 10 sali si galerii sunt gazda a numeroase spectacole, conferinte, concerte, expozitii, piese de teatru etc.

Palatul este deschis vizitarii de catre turisti si ofera programe de vizitare în mai multe limbi de circulatie internationala.