Garlita mare (Anser Albifrons) face parte din familia gastelor si este specia cea mai numeroasa din Europa: 250.000 de exemplare.

Are o talie mare si este considerata o specie inteligenta. Cuibareste in tundra siberiana. Ajunge in Romania dupa ce parcurge 4.000–6.000 km. Garlita mare ajunge in Delta Dunarii la sfarsit de octombrie –inceput de noiembrie. Simbolic este considerata vestitor al iernii.

Penajul este sur si are un cioc portocaliu sau roz. Adultii au pe abdomen benzi dese si late. Pe frunte, intre cioc si crestet, au o pata alba.

Formeaza impreuna cu gasca cu gat rosu stoluri uriase. Dintre adultii experimentati se selecteaza lideri care au grija de stol. Zboara in V, iar formatia este condusa de lideri. La mijloc sunt juvenilii, iar la coada sunt garlitele mature. In zbor, pasarile comunica intre ele.

Garlita mare se hraneste pe campurile de orz, grau si rapita din apropierea lagunelor. Sunt situatii cand zboara pana la 30 km ca sa se hraneasca.

Dusmanii naturali sunt pasarile de prada, sacalul si vulpea. Pasarile vulnerabile sunt atacate in special in zona de hranire.