Dumbraveanca (Coracias garrulus) este o pasare specifica sud-estului Europei. In tarile vestice este rar intalnita.

Este o pasare migratoare, iar in Delta Dunarii este intalnita in locuri cu salcii batrane si gaunoase, in padurile Letea si Caroarman.

Este o pasare de talie mijlocie, in medie are 31 cm, iar culorile vii, armonios combinate ii dau un aspect exotic. Capul, partea superioara a aripilor, pieptul si abdomenul sunt verzi. Spatele si marginea aripilor au o culoare brun – negricioasa.

Dumbraveanca prefera luminisurile de la liziera padurilor si pasunile sau fanetele unde traiesc de obicei un numar mare de insecte. Ciocul negru, puternic si putin incovoiat o ajuta sa se hraneasca. Este o specie in general insectivora si consuma gandaci, greieri si lacuste.

Dumbraveanca are cuibul in apropierea apelor, unde sapa galerii in malurile din argila, gresie sau loess. Cateodata cuibareste si in scorburi.
Ponta are 5-6 oua si este depusa la capatul galeriei. Ouale sunt albe si clocite de ambii parinti pentru o perioada de 18-20 zile.

Nu are dusmani naturali, singura problema in ceea ce priveste limitarea speciei, este vanatoarea. Pasarea este impuscata pentru penajul deosebit.

In ceea ce priveste habitatul, lucrarile de extragere a pamantului din malurile de leoss limiteaza perpetuarea speciei.