Despre Codalbul (Haliaeetus albicilla) Delta Dunarii
Codalbul (Haliaeetus albicilla) este o specie periclitata la nivel mondial. Este cea mai mare rapitoare din Romania, anvergura aripilor atinge 2,50 m.
Este o pasare migratoare ce ajunge in Delta Dunarii toamna si iarna. Perechile de codalb vin in Romania din nordul Europei.
Ca adult, aceasta specie de vultur are un penaj galbui-albicios, iar juvenilii au penele maronii. Au un cioc puternic, scurt si gros.
Raza de hranire a codalbului este de 10-15 km. Vaneaza speciile de apa: lisite, gaste, rate si mamifere de mici dimensiuni.
Cuiburile masive sunt construite in arbori inalti si puternici. Alege mai multe locatii, motivul principal fiind siguranta cuibului.
Codalbul atinge maturitatea sexuala la 4-5 ani si construieste intr-un sezon 3-5 cuiburi. Femela depune ouale intr-un cuib, iar masculul doarme in altul. In ianuarie-februarie femela depune 1-3 oua. Perioada de incubatie este de 40-45 de zile. Dupa eclozare puii sunt ingrijiti de ambii parinti. Masculul aduce prada, iar femela hraneste puii.
Codalbul nu are dusmani naturali, insa vanatoarea il afecteaza indirect. Consuma si hoituri de pasari impuscate, iar plumbul din alice il intoxica.
La ultimul recensamant la nivel mondial existau 7.000 de perechi. In tara noastra au fost identificate 20-25 perechi cuibaritoare.