Catedrala Ortodoxa Sf. Petru si Pavel Constanta
Despre Catedrala Ortodoxa Sf. Petru si Pavel Constanta
Catedrala Ortodoxa „Sfintii Apostoli Petru si Pavel" este situata în zona peninsulara a orasului Constanta si a fost construita dupa planurile arhitectului Ion Mincu, intre 1883-1885.
Piatra de temelie a fost pusa la 4 septembrie 1883, in timpul mitropolitului Iosif Gheorghian. Sfintirea bisericii s- a facut la 22 mai 1895. În parcul ce înconjoara catedrala se afla un complex arheologic în care sunt identificate elemente ale vechiului oras Tomis.
Catedrala a fost construita în stil neobizantin, din caramida presata, fiind un edificiu impresionant prin monumentalitatea fatadei si turnul inalt de 35 m.
Pictura a fost refacuta in 1959-1961, de catre Gheorghe Popescu si Niculina Dona- Delavrancea, frescele fiind redate în factura neobizantina, cu o coloratura romaneasca. Sculptura este bine reprezentata la catapeteasma si strane, ca si la candelabre, policandre si sfesnice (aliaj metalic din bronz cu alama) proiectate, de asemenea, de Ion Mincu si lucrate la Paris.
Un odor drag inchinatorilor din acest lacas sfant este racla cu moastele Sfântului Mare Mucenic Pantelimon, aduse din Orientul Apropiat si donate bisericii episcopale tomitane de catre preotul Dimitrie Popescu în anul 1931.
În urma descoperirii moastelor Sfintilor Epictet si Astion (august 2001), locuitorii Constantei si toti închinatorii Catedralei sunt binecuvântati de aceste odoare de mare pret care ocrotesc lacasul de cult.
De asemenea, Catedrala Ortodoxa „Sfintii Apostoli Petru si Pavel" adaposteste sfintele oseminte ale Sf. Auxentiu si ale Sf. Simeon Stâlpnicul si icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului, icoana pictata la Manastirea Durau dupa modelul unei icoane aduse de la Sfântul Munte.
Din 1 decembrie 2001, Catedrala Arhiepiscopala este biserica arhiepiscopala cu caracter manastiresc. Aceasta noua forma permite oficierea sfintelor slujbe dupa rânduiala monahala.