Califarul rosu (Tadorna ferruginea) este o specie rara, pe cale de extinctie. In Romania, in anii 80 aproape ca disparuse.

Este caracteristica zonelor de stepa si poate fi intalnita din Europa de Est si pana in China si la poalele muntilor Pamir.

Penajul este de un portocaliu intens, ceea ce ii confera un statut aparte in religia budista. In zbor, pe aripi se observa nuante de alb si verde.

Este o specie migratoare si ajunge in Delta Dunarii la inceputul lui martie. Cuibareste in zona lagunara. Califarul rosu nu este dependent de apa. Cloceste in camp sau pe maluri abrupte si prefera scorburile sau vizuinile. Califarul rosu se hraneste in camp atat cu vegetatie cat si cu insecte. Cand naparleste se retrage in zona marilor lacuri.

In rut, masculii au un puternic simt teritorial si folosesc un sunet specific, puternic si melodios pentru apararea unui perimetru. Califarul rosu atinge maturitatea sexuala la 3 ani. O pereche depune 8 oua. Exista cazuri de ponte cumulative, astfel incat sunt familii si cu 20 de pui.

Dusmanii naturali ai califarului rosu sunt vulpea si sacalul, un pradator nou in zona Deltei Dunarii.

La nivel mondial se incearca revitalizarea speciei prin cuibaritul artificial. Romania protejeaza specia prin situri speciale.