Biserica Sf. Mihail ce domină una din pieţele centrale ale oraşului-Piaţa Unirii, este un important edificiu în stil gotic realizat în Transilvania.Turnul bisericii, realizat în stil neogotic, împreună cu crucea din vârful său au o înălţime de 80 m.
Construcţia bisericii datează din timpul regilor maghiari din dinastia de Anjou, începuturile construcţiei datând din anul 1316, în timpul regelui Carol Robert. Oraşul ajunsese la o dezvoltare ce impunea realizarea unui astfel de edificiu, iar locul ales a fost Piaţa Mare a oraşului în locul unei biserici mai vechi. Din anul 1349 datează un document emis de cancelaria papală de la Avignion, în fapt o aşa numită indulgenţă, prin care se promitea iertarea păcatelor celor ce ofereau donaţii Bisericii Sfântul Mihail.
În anul 1400, papa Bonifaciu al IX-lea emite un document prin care îndeamnă toţi enoriaşii din Europa să susţină ridicarea bisericii Sfântul Mihail. Biserica va fi finalizată în anul 1442, după cum indică o inscripţie de pe al doilea contrafort, la vest de poarta sudică a bisericii.
Unul dintre cele mai importante ornamente ale bisericii, tocul uşii sacristiei datează din 1528 şi este realizat în stilul Renaşterii târzii. În această biserică s-au ţinut numeroase sesiuni ale Dietei Transilvaniei şi au fost investiţi în funcţie principii Sigismund Bathory, Sigismund Rakoczi, Gabriel Bathory şi Gabriel Bethlen.