DELFINARIUL

Delfinariul din Constanta si-a început activitatea la 1 iunie 1972, constituind prima forma muzeistica de acest gen din tara si prima din sud-estul Europei la acea data. În amfiteatrul cu piscina si în bazinul acoperit, se organizeaza demonstratii cu delfini si lei de mare.

În Marea Neagra traiesc trei subspecii de delfini, si anume: marsuinul, delfinul comun si afalinul. Delfinariul Constanta a gazduit în bazinele sale toate cele trei specii de delfin din Marea Neagra. Primii au fost marsuinii (Phocoena phocoena relicta) si delfinii comuni (Delphinus delphis ponticus), iar în urma cu aproape 20 de ani au fost adusi si afalinii sau delfinii mari cum mai este numita specia Tursiops truncatus ponticus.

EXPOZITIA DE PASARI EXOTICE

În cadrul Complexului Muzeal de Stiinte ale Naturii Constanta, începând cu anul 1982, a intrat în circuit turistic Expozitia de Pasari Exotice si de decor amplasata în imediata apropiere a Microrezervatiei. Pe o suprafata acoperita de 100 mp, în voliere mari, cu compartimentare adecvata pentru hrana, cuibarit, zbor si repaus pot fi admirati reprezentanti ai diferitelor specii de pasari din Europa, Asia, Africa, Australia, Noua Guinee si America de sud.

Expozitia de Pasari exotice si de decor, îmbogatita an de an, ofera vizitatorilor de toate vârstele posibilitatea de a se recrea într-un mod placut si instructiv, putându-si largi orizontul cunoasterii asupra avifaunei diverselor zone bio geografice. Colectia noastra reuneste 16 specii de pasari exotice care corespund unui numar de peste 150 exemplare.


PLANETARIUM

Ca o fereastra deschisa permanent spre cer, Planetariul din Constanta este ca un "far" la malul Marii Negre.

Primul obiectiv public de acest gen din tara, luând fiinta în anul în care omul a reusit sa "ating?" pentru prima data cu piciorul Luna (1969), Planetariul destainuie si azi misterele greu de patruns ale cerului. O lume de dincolo de noi, alcatuita din stele, planete, meteori, galaxii si altele si se dezvaluie, dar esti ajutat sa înveti sa calatoresti printre ele folosindu-te de constelatii, cele care contribuie la realizarea acestui tablou, "Cerul", care nu a suferit nici o restaurare în ultimii 2000 de ani.

Planetariul din Constanta a fost primul obiectiv din Complexul Muzeal de Stiinte ale Naturii în actuala locatie, în apropierea statiunii Mamaia.