Salina Turda constituie astăzi un adevărat muzeu de istorie a mineritului în sare. Starea excelentă de conservare a lucrărilor miniere şi a utilajelor utilizate la transportul sării, alături de grija cu care s-au efectuat lucrările de pregătire a salinei pentru a deveni obiectiv turistic, au făcut ca istoria şi legenda să se împletească armonios aici. Numărul tot mai mare de turişti, sosiţi din cele mai îndepărtate arii geografice pentru a vizita salina sunt o confirmare a valorii turistice şi istorice.

Adâncă de 42 metri, lată de 50 şi lungă de 80 metri, mina Rudolf este ultimul loc în care sarea a fost exploatata la Turda. Prin compartimentul de acces, 172 de trepte te conduc spre vatra minei. Se coboară 13 „etaje”, la fiecare pod de odihnă fiind marcat în perete anul în care a fost exploatat nivelul respectiv. Pe semitavanul NV-ic s-au format de-a lungul anilor stalactite de sare. Liftul panoramic instalat in timpul proiectului de modernizare a salinei oferă turiştilor o imagine de ansamblu asupra întregii mine.

Mina Terezia este o mină de formă conică (mină clopot). Exploatarea sării în acest tip de camere a lăsat în urmă goluri subterane de dimensiuni impresionante: 90 m înălţime şi 87 m diametru. Adâncimea de la gura puţurilor până la baza minei este de 112 m. O “cascadă de sare”, un lac subteran, stalactite şi eflorescenţe de sare completează echilibrul inert al uriaşului clopot. Lacul subteran are între 0,5 şi 8 m adâncime, fiind extins pe aproximativ 80% din suprafața vetrei camerei de exploatare. În centrul lacului există o insulă formată din sarea reziduală depozitată aici după anul 1880, an în care exploatarea sării în această cameră a fost sistată.

După închiderea salinei în 1932, aceasta intră într-o perioadă de uitare până în timpul celui de-al doilea război mondial, când ea este redeschisă şi utilizată de populaţia oraşului ca adăpost antiaerian. După anul 1950 până în anul 1992, când salina a fost deschisă pentru public căpătând statutul de obiectiv turistic, primii 526 m ai galeriei de transport Franz Iosif au fost utilizaţi ca depozit de brânzeturi.

Urmare a derulării intre anii 2008-2010 a proiectului PHARE 2005 in valoare de 5,8 milioane de euro, din care 63% au fost fonduri europene iar diferenţa fiind asigurată de Consilul local Turda şi Consiliul Judeţean Cluj, proiect a cărui obiectiv principal a fost modernizarea locaţiei pentru creşterea atractivităţii turistice, Salina Turda a devenit unul dintre cele mai impotante obiective turistice ale Transilvaniei, fiind vizitata de la deschidere si pana in anul 2015 de peste 2.500.000 de turisti.

Program de intrare

Luni-Duminica

9.00 – 16.00

Adulti

20 lei / persoana

Copii, elevi, studenti

10 lei / persoana

Pensionari

12 lei / persoana

- copiii sub 3 ani beneficiaza de intrare gratuita;
- elevii, studentii (cursuri de zi) vor dovedi calitatea cu un act (carnet, legitimatie) vizat la zi;
- pensionarii vor prezenta cuponul de pensie