Prigoria (Merops apiaster) este o specie exotica a ornitofaunei europene. Popular i se spune Albinarel si are dimensiuni relativ mici.

Pricipalele culori de penaj sunt verde, turcoaz si galben. Prigoria are un cioc lung si usor arcuit.
Soseste in Delta Dunarii la sfarsitul lui aprilie si pleaca la mijlocul lui septembrie spre locurile de iernare.

Prigoria este o specie tipica pentru granita Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii. Cuibareste in colonii de pana la 100 de exemplare. Pentru a-si construi cuibul, prigoria alege peretii abrupti si inalti de 7-10 metri, in care excaveaza orizontal o galerie adanca de 1-3 metri.

Prigoria se hraneste cu insecte, dar prefera albinele, la ale caror intepaturi este imuna. Astfel, in perioadele secetoase poate decima roiuri intregi.

Dansul nuptial cu sunete melodioase si miscari elegante e spectaculos. Cuplul se constituie cand femela accepta darul masculului: o libelula.
In incaperea finala a cuibului, prigoria depune intre 5-6 oua intr-un sezon. Ouale sunt clocite de ambii parteneri.
Dupa eclozare, puii sunt hraniti in vatra cuibului, apoi inainteaza in galerie unde preiau, pe rand , insectele aduse de parinti.

Este un maestru al zborului si are putini dusmani naturali. Este vulnerabila in fata serpilor si la ingerarea insectelor afectate de folosirea pesticidelor.

Excavarea malurilor de lut pentru constructia de case, daca se face in timpul cuibaritului, ameninta de asemenea perpetuarea speciei.