Palatul Cultural Arad
Despre Palatul Cultural Arad
Palatul Cultural Arad, cu sectia de arheologie si istorie, cuprinde 15 sali de expozitie, situate la primul si al doilea etaj (intrarea dinspre Bd. Dragalina). Cele peste 2000 de exponate ilustreaza evolutia zonei aradene, în contextul istoriei României, de la primele urme al prezentei umane si pâna la instalarea regimului comunist.
Cele mai semnificative piese ale colectiei de arheologie sunt etalate în primele sapte sali. Majoritatea provin din cercetarile arheologice efectuate de specialistii si colaboratorii institutiei pe parcursul ultimului secol.
Cele patru sali de expozitie ale sectiei de stiinte ale naturii (accesul dinspre Parcul Copiilor) se bucura de cel mai mare aflux de public.
În prima sala sunt ilustrate cunostintele noastre despre univers prin colaje fotografice sugestive reprezentând galaxii, supergalaxii, supernove si sistemul nostru solar. O serie de machete ale unor rachete si nave cosmice puncteaza cele mai importante etape ale evolutiei astronauticii în a doua jumatate a secolului XX.
Sectorul central al expozitiei este ocupat de catre colectia mineralogica si cea ecologica. Sunt etalate esantioane care ilustreaza toate clasele de minerale specifice vestului si nord-vestului României. Fauna si flora caracteristice judetului Arad sunt prezentate într-o diorama organizata în functie de formele de relief: zona de ses (balta, stepa, câmpie), de deal si de munte completata cu reconstituirea unui ecosistem de pestera.
Piesele cele mai semnificative ale colectiei paleontologice, majoritatea provenind din zona aradeana, sunt expuse împreuna cu un bogat material complementar, menit sa ofere o imagine sintetica asupra evolutiei vietii pe pamânt.