Muzeul Marinei Române a fost înfiintat prin Hotarârea Consiliului de Ministri din 29 mai 1969 si autentificat ca institutie de interes republican, muzeu de categoria I, unic în tara. A fost deschis oficial la 3 august 1969 la Constanta. Este amplasat în sediul fostei Scoli Navale si prezinta istoria marinei române.

Muzeul Marinei Române este organizat pe criteriu tematico-cronologic si are mai multe sectii prezentate în 30 de sali cu o suprafata de 10 775 m2. Muzeul are un numar total de 37 800 piese, 33 de colectii din care 22 colectii muzeu, 8 fond documentar si 3 diverse. Cele mai valoroase bunuri culturale sunt incluse in colectiile "Arme de foc", "Ordine si medalii", "Plachete si insigne", "Uniforme si accesorii de uniforme", "Navomodele", "Ancore", Pinacoteca, Fototeca, "Numismatica", colectii din fondul de carte: "Carte veche", "Manuscrise si scrisori", "Manuale, cursuri si instructiuni de marina" si "Presa de marina".

În patrimoniul Muzeului Marinei Române se regasesc si colectii unicat, precum: "Instrumente de navigatie", "Bunuri arheologice", "Lentile si machete de faruri", "Drapele de lupta, pavilioane, marci si flamuri de marina", "Elice de nave", "Artilerie si piese de artilerie", "Arme sub Apa", "Sigilii", "Harti nautice si planuri de nave", "Obiecte de arta", "Albume de fotografii", "Grafica si sculptura", "Nave si fragmente de nave", "Transmisiuni", "Motoare navale", "Brevete, diplome si documente militare", colectiile Diverse I – Carti de impresii, carti de onoare, cuvântari ale unor personalitati, Diverse II – foi volante, afise, colaje de presa, Diverse III – arhiva personala (memorii, cetificate, bilete, titluri de proprietate, diplome, obiecte personale, poezii, carti s.a.).

Prin Legea nr. 311/2003 a Muzeelor si colectiilor publice, Muzeul Marinei Române a fost reconfirmat ca muzeu de importanta nationala, al doilea din cadrul Ministerului Apararii Nationale si singurul din Dobrogea.