Muzeul memorial este gazduit de castelul Bohus, cladire construita în stil neoclasic, încarcata cu o bogata istorie. Aici a fost semnat actul de capitulare al armatei revolutionare maghiare în fata generalilor austrieci si rusi, la 13 august 1849.

Ioan Slavici s-a nascut la Siria, în 18 ianuarie 1848. Casa modesta a parintilor sai nu mai exista. O placa de marmura, asezata de Uniunea Scriitorilor la comemorarea a 25 de ani de la moartea scriitorului (1950), indica ulita pe care se afla casa lui Savu si Elena Slavici. Expozitia dedicata scriitorului cuprinde patru sali în care, prin fotografii, manuscrise, carti si ziare, este evocata personalitatea complexa a acestuia. De o valoare documentara dar si emotionala deosebita este prezenta unei parti din camera de lucru a scriitorului, din perioada anilor 1880 – 1883, pe când acesta se afla la Bucuresti, gazduindu-l pe Mihai Eminescu.

În 1970 a fost amenajata expozitia permanenta dedicata vietii si activitatii compozitorului Emil Montia (1882 – 1965) care s-a stabilit la Siria din 1906. A fost reconstituita camera de lucru a acestuia, cuprinzând mobilierul original, pianul, vioara, partituri, culegeri de folclor si fotografii de familie.

În parcul castelului se afla statuia Antoniei Bohus, busturile lui Ioan Slavici, Mihai Eminescu, Ioan Russu Sirianu, Nicolae Stefu si Emil Montia.