Muzeul de Etnografie Piatra Neamt
Despre Muzeul de Etnografie Piatra Neamt
Infiintat in anul 1980, Muzeul de Etnografie cuprinde o impresionanta expozitie de obiecte etnografice si arta populara din Neamt care ilustreaza ocupatiile, obiceiurile si portul oamenilor din aceasta zona, dar si arhitectura traditionala din lemn.
Prima colectie etnografica a muzeului dateaza din anul 1960, cuprinde aproximativ 1000 de piese si a fost constituita ca urmare a cercetarilor intreprinse de Academia Romana. In prezent, colectia de baza a muzeului ofera aspecte ale locuintei taranesti traditionale de pe Valea Bistritei, costumul popular romanesc stravechi specific zonei dar si principalele mestesuguri (tesutul, prelucrarea lemnului, cojocaritul) din regiunea subcarpatica a Moldovei.
Datorita reliefului montan, submontan dar si de campie existent in judetul Neamt, s-a dezvoltat aici, o adevarata arhitectura populara a lemnului regasit in sistemul de constructii folosit pe Valea Bistritei, zona Romanului, Humulesti sau Bargauani. In muzeu, putem admira obiecte din mobilier masiv (patul, masa, laita), soba, bogatele tesaturi din lana, lada de zestre, costumul popular romanesc la portul femeiesc dar si la cel barbatesc.
Ocupatiile de baza a oamenilor din acesta zona au fost cresterea animalelor, agricultura si prelucrarea lemnului. Pana la sfarsitul secolului XIX, principalul mijloc de transport pentru lemn, produse dar si oamenii de pe Valea Bistritei l-a constituit pluraritul. In aceasta zona, pluraritul inregistreaza cea mai mare si cea mai organizata dezvoltare din intreaga tara.
Program vizitare muzeu:
zilnic: 9-17 (octombrie – martie);
10-18 (aprilie – septembrie)
Luni: inchis.