Despre Dune cu catina alba (hippophae rhamnoides) Delta Dunarii
In zona costiera sunt intalnite si dune de nisip cu tufarisuri, repezentate de doua specii: catina alba si catina rosie.
Catina alba (Hippophae rhamnoides) este o specie dioica, adica un arbust prezinta atat exemplare feminine cat si masculine. Exemplarele feminine sunt recunoscute dupa bobitele portocalii, in timp ce exemplarele masculine nu fac fructe.
Este o planta foarte apreciata din punct de vedere medicinal. Are un efect vitaminizant asupra organismului uman. Din semintele de catina alba este extras un ulei cu rol cicatrizant care este recomandat in cazul corectiilor dermatologice. Pentru ceaiuri cu rol energizant, localnicii folosesc catina alba in combinatie cu obligeana (o alta planta specifica litoralului).
Spre deosebire de catina alba, catina rosie (Tamarix ramosissima) este un arbust de talie mai inalta cu frunze mai dese. Are flori roz, iar inflorescenta se revarsa pe ramuri. Densitatea lemnului de catina rosie este foarte mare. Localnicii obisnuiesc sa rupa ramurile in loc sa foloseasca un pieptene pentru culegerea fructelor, la fel ca in cazul afinelor.
Pentru protectia catinei albe este important ca localnicii sa inteleaga modalitatea de culegere a fructelor.