Despre Ciocintors (Recurvirostra avosetta) Delta Dunarii
Ciocintors (Recurvirostra avosetta) este o specie rara, intalnita in Delta Dunarii pe tarmul marii si in zona lacurilor litorale. Este o specie migratoare care ajunge in Romania in martie si pleaca in octombrie. In iernile calde, grupuri mici incearca sa ramana in Delta.
Are un cioc fin si subtire, curbat in sus, de culoare neagra. Picioarele sunt lungi, iar corpul atinge 46 cm. Anvergura aripilor este de 70-77 cm. Ciocintors este o pasare eleganta cu penaj in alb si negru, iar picioarele speciei sunt albastrui. Ciocul intors al pasarii explica tehnica de hranire care ilustreaza o cosire stanga-dreapta. Ciocintors consuma animale mici acvatice.
Ciocintors cuibareste in colonii mixte impreuna cu alte specii care prefera apa sarata: piciorongii, prundarasii de mare sau pescarusii. Prefera sa cuibareasca in colonii mixte impreuna cu pasari vigilente. Ciocintorsul este o specie agresiva in perioada de cuibarire. Cuibul este construit pe sol si este rudimentar. In interior este captusit cu putina vegetatie. Femela depune 3-4 oua intr-o singura serie pe an. Atat femela cat si masculul clocesc ponta dintr-un sezon. Puii isi urmeaza repede parintii in apa, iar la 5 saptamani dupa eclozare sunt capabili sa zboare.
Pasarile de prada diurne dar si vulpea, sacalul sau mistretul sunt dusmanii principali ai acestei specii.