Cetatea RASNOV
Despre Cetatea RASNOV
Cetatea Rasnov, cunoscuta si sub numele de ,,Cetatea taraneasca Râsnov”, este monument national clasa A.
Prima mentiune documentara a cetatii de la Râsnov se refera la o fortificatie puternica, ce rezista asediului inamic si salveaza vietile locuitorilor refugiati între zidurile sale si dateaza din anul 1335, când, în timpul unei invazii a tatarilor în Transilvataa, Tara Bârsei a fost pustiita în întregime. În anul 1421 este atestat primul asediu otoman. Însa cetatea rezista eroic si turcii ridica asediul îndreptându-se spre Brasovul înca nefortificat, pe care îl distrug. Turcii au mai asediat fara succes cetatea din Râsnov si în campaniile din 1436 si 1441.
Cetatea Rasnov, asezata pe o stânca abrupta, este accesibila numai pe latura rasariteana. Astfel, arhitectura sa a fost adaptata reliefului, fortificarea urmarind eficienta apararii dealului, fara nici un fel de pretentii arhitecturale de înfrumusetare.
Impozanta prin amplasament, pusa în evidenta si de dealul defrisat, cetatea a avut ziduri ridicate la o înaltime medie de 5 m, un numar maxim de 8 bastioane si o intrare puternic fortificata.
Cetatea Rasnov are doua curti: exterioara si interioara. În curtea exterioara, numita ,,curtea din fata cetatii” sau ,,gradina cetatii", erau adapostite vitele. Înca din secolul al XIV-lea, în curtea exterioara a fost ridicata o capela. Intrarea principala în curtea interioara a cetatii este precedata de o constructie circulara fortificata, prevazuta cu numeroase guri de tragere, doua herse si un drum de straja (Barbacana de Est). În incinta cetatii se gaseau casutele locuitorilor (pâna în prezent au fost identificate 83 de încaperi), care serveau ca adapost si camara în timpul asediilor. În cel mai înalt punct al cetatii, sasii reformati au ridicat în prima jumatate a secolului al XVII-lea o capela noua. Luptele din 1612 au dovedit necesitatea saparii unei fântâni. Putul cetatii a fost sapat în perioada 1623-1640, pâna la o adâncime de 76 stânjeni, adica 146 m.
Cetatea Râsnov a intrat în istoria cinematografiei românesti mai ales ca decorul preferat de regizorul Sergiu Nicolaescu pentru filmele sale istorice: Dacii (1966) si Nemuritorii (1974). În 1967, la Râsnov, este realizat filmul Columna, o coproductie româno-germano-italiana, regizata de Mircea Dragan.
Cetatea Rasnov - program vizitare:
Program de vara - lunile aprilie - octombrie:
luni-duminica - intre orele 9.00 - 19.00
Program de iarna - lunile noiembrie - martie:
luni-duminica - intre orele 9.00 - 17.00