Cetatea NEAMTULUI
Despre Cetatea NEAMTULUI
Cetatea Neamt sau Cetatea Neamtului este o cetate medievala din Moldova situata in apropierea orasului Targu Neamt si la aproximativ 46 km de orasul Piatra Neamt. Asezata aproape de varful cel mai inalt al Culmii Plesului, cetatea face parte din categoria monumentelor medievale de valoare exceptionala din Romania. Pozitia strategica de care a beneficiat si prezenta in evenimentele marcante pe care le-a cunoscut aceasta parte a tarii demonstreaza faptul ca, Cetatea Neamtului, a fost una dintre cele mai bine intarite cetati de care a dispus statul medieval moldovenesc.
Numele de Cetatea Neamtului provine de la hidronimul “Neamt” pe care il poarta raul de sub poala muntelui si de la care si-au luat numele orasul si manastirea din apropiere, ulterior judetul si orasul Piatra care abia, dupa mijlocul secolului al XIX lea, devine Piatra-Neamt.
Pe zidurile de intrare ale obiectivului turistic Cetatea Neamtului, denumire sub care este cunoscuta in zona, aflam istoria acestei creatii moldovenesti, si anume:
“Cetatea Neamtului a fost construita in timpul lui Petru Musat (1375-1391), in perioada consolidarii statului medieval Moldova. Prima atestare documentara dateaza din 1395, anul in care regele Ungariei, Sigismund de Luxemburg, inainte de a fi infrant de ostile lui Stefan I Musat la Hindau, emite un act de cancelarie “Ante Castrum Nempch”.
Intre anii 2007-2009 Cetatea Neamtului a fost inchisa, fiind supusa unor lucrari de reabilitare si restructurare realizate cu fonduri europene. Dupa doi ani de munca grea, vechea cetate a renascut din propria cenusa astfel incat vizitatorii pot admira diferitele sali ale cetatii, vechiul paraclis, bucataria, monetaria si dormitoarele. Avem astfel un obiectiv istoric deosebit, situat in orasul Targu Neamt: cetatea medievala de la Neamt sau Cetatea Neamtului cum o numesc localnicii.
Program de vizitare: zilnic intre 9-19.